Jämtlands Flora
Jämtlands Botaniska Sällskap (JÄBS) Kontakt: brunkulla@jamtflora.se
Onsdag den 25 maj
Vi besöker nornorna i Brynje där nornorna blommar tidigt på året. Samling kl. 17.00 på parkeringen vid Hofvallen i Östersund. Ledare: Staffan Åström 070-68 68 274
--------------------------------------------------------------------------------------
Söndag 19 juni 2022, De Vilda Blommornas Dag
De Vilda Blommornas Dag arrangeras av Svenska Botaniska Föreningen. Under samma dag genomförs blomstervandringar i Sverige, Norge, Finland, Island och Danmark inklusive Färöarna och Grönland.
På Svenska Botaniska Föreningens hemsida finns mer information samt information om vandringar i hela Sverige. De har även digitala aktiviteter som man kan ta del av, adress http://svenskbotanik.se
Välkommen att fira dagen med oss.
Årets vandringar:
10:00 Acksjöns Naturreservat Rödön
Samling på parkeringen till reservatet. Vandring längs stigar och över öppen kalkbleke samt en avstickare till Storsjöns strand. Vi hoppas få träffa guckusko, majviva, smalviva, jämtlandsmaskros, månlåsbräken mm. 1-2 tim. Stövlar eller andra oömma skor behövs.
Ledare: Lars-Åke Bäckström, mobil 070-380 33 43.
13:00 Blomstervandring i Aspåsnäset
Vandring i jungfruliga guckuskomarker. Samling: Kl. 13.00 vid Aspåsnäsets bygdegård. Stövlar eller dito behövs
Ledare: Staffan Åström 070-68 68 274
10:00 Blomstervandring till Rödeberget (Röde, Alsen)
Där vi tittar på några av de många speciella växter och lavar som växer i och nedanför branten. Där kan vi se bland annat rockentrav, lundtrav, gaffelbräken, svartbräken, stickelfrö, getrams, pudrad rosettlav och stinknäva.
Samling: kl. 10 på parkeringen i Röde (vid skylten ”veterinär”). Ledare: Fredrik Jonsson
_______________________________________________________
Torsdag 28 juni kl. 18:30 : Alsen, Avraden
En guidad blomstervandring med Bodil Carlsson från Länsstyrelsen på Avraden, Alsen - en restaurerad betesmark . Samling kl. 18:30 vid Alsens kyrka för gemensam avfärd. Vandringen avslutas med en fika och diskussion på Backgården. Samarrangemang: JÄBS, Länsstyrelsen och Alsens hembygdsförening
Lördag den 10 augusti Skogsfruexkursion norr om Aspåsnäset Samling vid Aspåsnäsets bygdegård kl. 10.00 Ledare Staffan Åström 070-68 68 274
------------------------------------------------------------------------------------------
Atlas inventering/blomstervandring
För en framtida atlas över växternas utbredning i Sverige behöver vi i Jämtland öka kunskapen om vilka kärlväxter vi har inom landskapet. I atlasen kommer man att redovisa förekomst eller inte förekomst i en ruta om 10 x10 km. Vi behöver alltså ha minst en känd växtplats per ruta för att en växt ska anses finnas i den rutan. Landskapet Jämtland består av 450 st 10x10 km rutor.
Vi väljer att besöka ett 5x5 km kartblad inom 10x10 km-rutan, ofta det nedre vänstra kartbladet om det ser lovande ut.
Besök för artjakt i kartbladet i juni/juli med återbesök i juli/augusti.
2022 års kandidater till 10x10 km rutor är: .
Inventerarläger
I samarbete med Svenska Botaniska Föreningen pågår planer på att ordna ett läger för Atlas-inventering i norra Jämtland i juli 2022. Mer detaljer presenteras så snart vi vet mer.
Kontaktperson Svenska Botaniska Föreningen:
Lars Fröberg, E-post: larsfroberglund@gmail.com
JÄBS: Staffan Åström, 070-686 82 74, carex47@gmail.com, Lars-Åke Bäckström, 070-380 33 43, lars-ake.backstrom@live.se
--------------------------------------------------------------------------------------------
Floraväkteri
För att kunna bevara våra hotade växter krävs kunskap om var arten finns och om den ökar eller minskar. Floraväktarna är ett nätverk av naturintresserade personer som är med och bevakar och ökar kunskapen om våra hotade växter.
JÄBS samordnar floraväkteri inom Jämtlands län. Under sommaren besöker vi många växtplatser för hotade växter. Vi anpassar tidpunkt efter blomningstid, så exakt dag för besök hos en viss art varierar mellan olika år.
Hör av dig om du vill hjälpa till eller bara följa med någon av våra floraväktare.
Gemensamma resor:
Bestäms närmare sommaren.
Information: Staffan Åström, 070-686 82 74, carex47@gmail.com samt Lars-Åke Bäckström, 070-380 33 43,
lars-ake.backstrom@live.se
--------------------------------------------------------------------------------------------
Spontanutflykter
Förutom de utflykter som planeras i god tid, och publiceras här och i Rödbläran kommer utflykter och inventeringar att genomföras med kort varsel under barmarksperioden.
Meddela namn och e-post-adress till någon i styrelsen så får du en inbjudan ca en vecka innan utflykten. Spontanutflykter kommer även att publiceras här cirka en vecka innan.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Årets växt 2021, Tibast
Svenska Botaniska Föreningen utser varje år en växt eller en grupp av växter som förtjänar extra uppmärksamhet till årets växt. För 2021 har föreningen utsett tibast, Daphne mezereum, till årets växt.
Tibast finns i nästan hela landet och visar ofta på områden med höga naturvärden, men det är mycket kring arten som vi inte känner till. Är den lika vanlig överallt? Hjälp oss ta reda på det under 2021!
Tibast Daphne mezereum är en omkring meterhög, glest grenig buske som lätt drar till sig uppmärksamheten under tidig vår med sina rosaröda, väldoftande blommor på bar kvist. Det är foderbladen som är färgade, kronblad saknas. Det är inte ovanligt att det blir ett bakslag i våren så att det kommer snö på blommorna, eller att den blommar på kvistar som sticker upp ur en snödriva. Blommorna kommer längs grenarnas topp där förra årets blad satt. Även under eftersommaren är den ganska lätt att upptäcka då den stoltserar med sina intensivt röda, omkring en centimeter stora, bärlika stenfrukter. Som omogna är frukterna gröna.
Tibast går knappast att förväxla med andra vilda arter. När tibast inte blommar eller har mogen frukt måste man vara mer uppmärksam för att få syn på den, men också bladen är karaktäristiska. Den har tunglika, fem till åtta centimeter långa, kortskaftade, tunna och kala blad med lätt blågrön undersida. Bladen fälls på hösten. Kvistarna är ljust gråbruna.
Hela växten är mycket giftig för människor och däggdjur, inte minst frukterna. Växten har trots giftigheten, eller på grund av den, använts inom folkmedicinen.
Giftinformationscentralen skriver på sin hemsida, https://giftinformation.se/vaxtregister/ : ”Växten är giftig. Speciellt bark och bär innehåller daphnetoxin och mezerein som är starkt irriterande. Allvarliga förgiftningar är ovanliga. Symtom: Brännande känsla i mun och svalg samt svullnad, blåsor, salivavsöndring, sväljsvårigheter, kräkningar, magsmärtor och diarré. Vid förtäring av stor mängd eventuellt även symtom som huvudvärk, yrsel, medvetande- och njurpåverkan. Växtsaften kan också ge kraftig ögonirritation och hudretning.” På hemsidan finns det handfasta råd som har anpassats till olyckstillbud hos småbarn med tips om första hjälpen vid förgiftning uppdelade på Förtäring, Ögonstänk och Hudkontakt. De svarar på frågor om akuta förgiftningar - dygnet runt, året runt. När det är akut ring 112 och begär giftinformation, i mindre akuta fall dygnet runt på nummer 010-456 6700. Allmänna/förebyggande frågor besvaras måndag-fredag kl 9-17 på nummer 010-456 6700.
Tibast är den enda arten i släktet tibaster, Daphne, som är vildväxande i Sverige. Förutom den vildväxande arten odlas även andra arter och hybrider som prydnadsväxter. Svensk kulturväxtdatabas, SKUD, listar 41 arter och hybrider inom släktet tibaster.
Tibast används som signalart för att lokalisera och urskilja områden med höga naturvärden vid inventering i skog och trädbärande mark.
I mitten av februari 2021 finns det på Artportalen 2068 fyndrapporter för tibast från våra landskap. 741 av dessa är från landskapet Jämtland, 273 från Härjedalen, 371 från Ångermanland och 683 från Medelpad.
Gör så här för att registrera fynd
Under 2021 är du extra välkommen att rapportera fynd av tibast. Rapportera direkt i Artportalen www.artportalen.se och då gärna med foto för att säkerställa att det är rätt art, speciellt om du har hittat en planta utan frukt eller blommor. Ange antalet exemplar, beskriv biotopen, och meddela om något uppenbart hot mot lokalen föreligger. Om du misstänker att den har odlingsursprung så är det bra om du skriver en kommentar om detta i Artportalen eller kryssar för ”Ospontan”. Registrera dina rapporter senast 2021-10-15. Kontakta någon i MBF eller JÄBS om du behöver hjälp. På SBF:s hemsida svenskbotanik.se kan du läsa mer om inventeringen Årets växt.
Tibast, blommor. Litsnäset.
Foto: Lars-Åke Bäckström
Tibast, bär. Aspåsnäset.
Foto: Staffan Åström